Reasoning

Distance & Direction

  1. In a morning a person was performing yoga with his head down and legs up If at this time his face towards:
    west then in which direction his left hand be?
    (a) South (b) North
    (c) East (d) West
  2. In a morning Raman was performing yoga with his head down and legs up. If at this time his face towards
    North then in which direction his Right hand be?
    (a) West (b) North
    (c) East (d) South
  3. Gagan was standing with his head down and legs up. If his right hand towards south then in which
    direction his face be?
    (a) North (b) West
    (c) East (d) South
  4. Rohan was standing with his head down and legs up. If at this time his left hand towards East then in
    which direction his face be ?
    (a) North (b) South
    (c) West (d) East
  5. If ‘South-east’ is called ‘East’, ‘North-west’ is called ‘West’, ‘South-west’ is called ‘south and so on, What
    will ‘North’ be called?
    (a) East (b) North-east
    (c) North-west (d) South
  6. If South-west is called North-east and North-west is called South-east. What will south be called?
    (a) West (b) East
    (c) North
    (d) None of these
  7. South-east is called North-east, North-east is called North-west, South-west is called south-east. What will
    North-west be called?
    (a) South-East
    (b) North
    (c) East
    (d) South-west
  8. If North is called South-east, North-west is called East, West is called North-east, South-west is called North.
    What will East be called?
    (a) South-west
    (b) South
    (c) North-west
    (d) None of these
  9. If, put the South-west direction on the place of southeast direction, then what should be change in direction?
    (a) West on the place of east
    (b) South on the place of east
    (c) South on the place of west
    (d) West on the place of north
  10. A clock is placed in such manner that its minutes needle is in north-east direction at 12 o’ clock in afternoon. Answer at 1.30 o’ clock which direction will hour’s needle indicate?
    (a) North (b) South
    (c) East (d) West
  11. There is 4.30 o’ clock in a watch. If short needle is in north direction, then what will be the direction of long
    needle?
    (a) North-east (b) South-east
    (c) North-west (d) North
  12. A river flows West to East and on the way turns left and goes in a semicircle round a hillock and then
    turns left in a right-angles. In which direction is the river finally flowing?
    (a) East (b) South
    (c) East or West (d) West
  13. One morning Rita and Kavita were talking with each [1]other after sunrise and their faces were in front of each [1]other. Shadow of Kavita was immediate right to Rita. In which direction was the face of Kavita?
    (a) North (b) South
    (c) East (d) Data insufficient
  14. One evening before sunset two friends Jocky and Tomy were talking to each other face to face. If Tomy’s shadow was exactly to his right side, which direction was Jocky facing?
    (a) North (b) South
    (c) West (d) Data inadequate
  15. A man was walking in the evening just before the sunset. His wife said that, his shadow fell on her right. If
    the wife was walking in the opposite direction of the man, then which direction the wife was facing?
    (a) North (b) West
    (c) South (d) East
  16. One morning after sunrise, Gopal was standing facing a pole. The shadow of the pole fell exactly to his
    right. Which direction was he facing?
    (a) South (b) East
    (c) West (d) Data inadequate
    Directions (37-39): Each question is based on the follow[1]ing information. Study the following information and an[1]swer the question below.
    (i) If ‘A#B’ means that ‘B’ is 1 meter to the right of A.
    (ii) If ‘A$B’ means that ‘B’ is 1 meter to the North of A.
    (iii) If ‘AB’ means that ‘B’ is 1 meter to the left of A.
    (iv) If ‘A£B’ means that ‘B’ 1 meter is to the South of
  17. In which direction is T with respect to M on the basis of ‘M#N$T?
    (a) North-west
    (b) North-east
    (c) South-west
    (d) South-east
  18. In which direction is U with respect to P on the basis of ‘P#R$AU’?
    (a) east (b) west
    (c) North (d) south
  19. In which direction is Y with respect X on the basis of ‘X£BY’?
    (a) North (b) South
    (c) North-east (d) South-west
  20. Eight people A,B,C,D,E,F,G and H are seated as shown in the figure. All are facing outwards. If A and B inter[1]change their places with each other and D and H in[1]terchange their places with each other then which one
    of the following statements in not correct?
    (a) H is facing south-East
    (b) B is facing North
    (c) G is facing West
    (d) A is facing North-West
  21. In a playground four players Kiran, Lalith, Mayur and Nitish are practicing football with their coach. Coach
    stands in the middle and Kiran, Lalith, Mayur and Nitish stand towards North, East, south and West
    with respect to the coach with a distance fo 3m, 4m, 3m and 4m respectively. Now, the football travels in
    the following way-from coach to Lalith, Lalith ot Kiran, Kiran to coach, coach to Mayur, Mayur to Nitish and
    finally, Nitish to coach. Now, what is the total dis[1]tance travelled by the football, if it goes straight to[1]wards the person?
    (a) 20m (b) 24m
    (c) 14m (d) 34m
  22. Anita, Bharath, Chinni, Dwija and Eshanth started Playing hide and seek game. Initially all were at the
    same point. Except Eshanth, all the other hide them[1]selves in the following way. Anita and Bharath go to the
    West, Chinni and Dwija go to the east. Each and every person walks the same distance for each turn. Now, Anita turns towards right, left and again left respec[1]tively and hides there. Bharath turns towards left, right and left respectively. Chinni turns towards left and right and hidse after taking a left turn. Dwija hidse by turn[1]ing right, left and again left respectively. Now, in which direction are Anita, Bharath, Chinni and Dwija respec[1]tively with respect to Eshanth?
    (a) South, south, North and North
    (b) West, South-West, North-east and East
    (c) North, South, North and South.
    (d) South-West, South, North and North-East
  23. Four boys K,L,M and N from the same college, start from their college and walk towards their houses. They
    walk 5m together towards the East, after that K takes left turn and walks 8m to reach his house. Remain[1]ing boys walk 10m straight and then M takes a right turn and reaches his house after walking 5m. Then, the remaining boys walk 2m straight, then L takes a right turn and walks 10m to reach his house. The remaining person walks 1m straight and reaches his house. In which directions are the houses of K,L,M and N with respect ot their college respectively?
    (b) South-east, East, south, North
    (c) North, East, East, East
    (d) North, south-east, East, East
    Directions (44-45): These questions are based on the following information given below
    soldier is being instructed on his cordless phone. He has to follow the instruction to reach the desired place. There
    are eight types of instructions which are as follows:
    Instruction A East, 120 m
    Instruction B North-east, 100m
    Instruction C West, 20m
    Instruction D south-west, 100m
    Instruction E North, 30m
    Instruction F North-west, 100m
    Instruction G south, 130m
    Instruction H South-east, 100m
    Note: Here, North-east means 45° North and 45° East. The same applies for south-west, North-west and South-East.
  24. The instructions given to the soldier are CECEA, how far is he from his starting point?

(a) 100m (b) 120m(c) 140m (d) 160m

25. Which of the following set of instructions will take him to a position which is North from his starting point?

(a) FEB (b) BAD (c) FDC (d) None of these

Answer Key

21. (b) 22. (a) 23. (b) 24. (a) 25. (c) 26. (c) 27. (d) 28. (a) 29. (b) 30. (c) 31. (a) 32. (a) 33. (a) 34. (b) 35. (c) 36. (a) 37. (b) 38. (c) 39. (d) 40. (d) 41. (b) 42. (b) 43. (a) 44. (a) 45. (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *