IPCI Info

Problem based on Coding-Decoding

Q.1) MP is related to HK, in the same way HK is related to _______?
a) CE
b) CF
c) CG
d) DG
e) None of these
Q.2) In a certain code MUMBAI is written as NFNYZR, how THANE is written in that code.
a) VMZSG
b) GSZMV
c) ENAHT
d) AHTEN
e) None of these
Q.3) In a certain code, DOMAIN is written as CNLZHM. How is STREAM written in that code?
a) RSQDZL
b) TUSFBN
c) UTSFBN
d) LZDQSR
e) None of these
Q.4) If PRISM is written as OSHTL and RUBLE is written as QVAMD. How will WHORL is written in that code?
a) XIPSM
b) VGNQK
c) UINSK
d) XGPQM
e) VINQK
Q.5) In a certain code, GARNISH is written as RGAINHS. How Will GENIOUS be written in that code?
a) NEGOISU
b) NGEOIUS
c) NGESUOI
d) NEGSUOI
e) None of these
Q.6) In a certain code COMPUTER is written MOCUPRET, in the same way PRODUCTS is written as
a) UDSTCORP
b) ORPUDSTC
c) PUDSTCOR
d) RODUCTSP
e) None of these.
Q.7) In a certain code TEMPORAL is written as OLDSMBSP. How is CONSIDER written in that code?
a) RMNBSFEJ
b) BNMRSFEJ
c) RMNBJEFS
d) TOPDQDCH
e) None of these
Q.8) In the word MELODRAMATIC, position of 1st and 7th letter is interchanged, similarly 2nd to 8th and so on till after arrangement. What is the position of 5th element from the right end?
a) E
b) G
c) K
d) M
e) None of these
Q.9) If “red means white” “White means black” “Black means yellow” “Yellow means green” “Green means blue” “Blue means indigo” then which of the following will represent the color of the “sunflower”.
a) Sky
b) Green
c) Yellow
d) Blue
e) None of these.
Q.10) If in the word, DOCUMENT, all the vowels are first arranged alphabetically followed by the entire consonant arranged alphabetically then which letter is fifth from right?
a) U
b) D
c) M
d) N
e) None of these

Answer:
1. b) 2. b) 3. a) 4. e) 5. e) 6. b) 7. a) 8. a) 9. b) 10. b)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *