IPCI Info

Ratio Age and Partnership Set-2

Q1. The ratio of monthly salaries of two persons, A and B is 8:7. If the salary of A is increased by 20% and that of B by 11%, the new ratio becomes 96 : 77. What is A’s Salary?
a)Rs.800
b)Rs.700
c)Rs.750
d)Cant be determined
e)None of these

Q2.Three persons A, B and C  start a business with Rs.12800, Rs.16800 and Rs.9600 respectively. At the end of the year, B received Rs.13,125 as share in total profit. What is the share of Mr. C in the profit?
a)Rs.7850
b)Rs.7550
c)Rs.7500
d)Rs.8500
e)None of these

Q3. The ratio of the number of boys to that of girls in a school is 9:7.  If the number of boys increases by 40% and that of girls by 20%, what will be the new ratio of boys to girls?
a)3:2
b)2:3
c)4:3
d)3:4
e) None of these

Q4. The ratio of the present ages of A to B is 2:3. Four years hence, the ratio of their ages will be 5:7. What is the present age of A?
a)24 years
b)20 years
c)21 years
d)16 years
e)None of these.

Q5. The total number of Students in a college is 3906. The number of girls is 1638. What is the ratio of boys to girls in the college?
a)18:13
b) 13:18
c)13:19
d)19:13
e)None of these.

Q6. The Total number of students in a school is 31700.  If the ratio of boys to the girls in the school is 743:842 respectively, what is the total number of girls in the school?
a)14860
b)16480
c)15340
d)Can’t be determined
e)None of these

Q7. The ratio between Gloria’s and Sara’s present ages is 4:7 respectively, Two years ago the ratio between their ages was 1:2 respectively. What will be the Sara’s age three years hence?
a)17 years
b)14 years
c)11 years
d) 8 years
e) None of these

Q8. The average age of a woman and her daughter is 19 years.  The ratio of their ages is 16:3.  What is the age of the daughter?
a)9 years
b)3 years
c)12 years
d)6 years
e)None of these.

Q9. In an examination it is required to get 65% of the aggregate marks to pass.  A student gets 847 marks and is declared failed by 10% marks.  What is the maximum aggregate marks a student can get?
a)1450
b)1640
c)1500
d)Can’t be determined
e)None of these

Q10. Amits present age is three times Pratibha’s present age and nine-thirteenths of his fathers present age. The sum of the present age of all them is 150 years. What is the difference between Pratibha’s present age and Amit’s Father’s present age?
a)56 years
b)64 years
c)60 years
d)Can’t be determined
e)None of these

Q11. Varun got a monthly increment of 12 percent of Puja’s monthly salary. Puja’s monthly salary is Rs.7800. Varun’s monthly salary before increment was Rs.6400. What amount will he earn in four months after his increment?
a)29344
b)29434
c)28434
d)28344
e)None of these

Q12. The average age of a man and his son is 30 years.  The ratio of their ages four years ago was 10:3 respectively. What is the difference between the present age of the man and his son?
a)28 years
b)16 years
c)26 years
d)44 years
e)None of these.

Q13. A particular sum was divided among A, B and C in the ratio of 2:6:7.  If the amount received by A was Rs.4908, what was the difference between the amounts received by B and C?
a) Rs.24547
b)Rs.34947
c)Rs.21357
d)Rs.24817
e) None of these

Q14.The ratio of Sita’s, Riya’s and Kunal’s monthly income is 84:76:89.  If Riya’s annual income is Rs.4,56,000, what is the sum of Sita’s and Kunal’s annual incomes?(in some cases monthly income is used while in others annual income is used)
a)Rs.1,95,000
b)Rs.9,83,500
c)Rs.11,30,000
d)Rs.10,38,000
e)None of these

Q15. At present Anil’s age is 1.5 times  the age of Purvi. Eight years hence, the ratio of the ages of Anil and Purvi will be 25:18. What is Purvi’s present age?
a)50 year
b)28 year
c)42 year
d)36 year
e)None of these

Q16. At present Kavita is twice Sarita’s age.  Eight years hence, the respective ratio between Kavita’s and Sarita’s ages then will be 22:13. What is Kavita’s present age?
a)26 years
b)18 years
c)42 years
d)36 years
e)None of these

Q17.The ratio of the monthly income of Trupti, Pallavi and Komar is 141: 172: 123. If Trupti’s annual income is Rs.3,38,400, what is Komal’s annual income?(in some cases, monthly income is used, while in others, annual income is used)
a)Rs.4,12,800
b)Rs.3,63,500
c)Rs.3,17,600
d)Rs.2,95,200
e)None of these

Q18.The ratio of the monthly incomes of Sneha, Tina and Akruti is 95:110:116.  If Sneha annual income is Rs.3,42,000, what is Akruti annual income?
a)Rs.3,96,900
b)Rs.5,63,500
c)Rs.4,17,600
d)Rs.3,88,000
e) None of these.

Q19.In an examination, it is required to get 55% of the aggregate marks to pass. A student gets 520 marks and is declared failed by 5% marks. What is the maximum aggregate marks a student can get?
a)960
b)1250
c)1040
d)Can’t be determined
e)None of these

Q20. At present Sheetal is three times Surabhi’s age.  After seven years Sheetal will be twice Surabhi’s age then.  How many times Sheetal’s age be in another fourteen years time with respect to Surabhi’s age then?
a)1
b)3
c)2
c)1.5
d) None of these.

Answer:

  1. d) 2.c) 3.1)  4.d)  5. a)  6. b)  7. a)  8. d)  9.e)  10. c)  11. a)  12. a)  13. a)  14. d)  15. b)  16. d)  17. d)  18. c)  19. c)  20. d)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *